servis racunala, odrzavanje racunala, ciscenje od prasine, ciscenje od virusa, pohrana podataka

ZAŠTITA

Računalna zaštita je stvar osobnosti korisnika računala. Iako je preventiva najbolji lijek za zaštitu (podsjeća li vas to na nešto??), postoji niz "lijekova" koji vam pomažu u tome..

 

VIRUSIvirus

Računalni virusi su programski kod koji se izvršava u datom momentu i obično odrađuje neke gluposti u svrhu reklamiranja ili skretanja pažnje na određene grupe ljudi ili pojednice. Motivi za izradu istih su različiti, no većinom je to dokazivanje svojih sposobnosti ili , kako je u zadnje vrijeme moderno, kriminalna radnja u svrhu krađe podataka ili vrijednosti.

Virusi na računalo dolaze preko zaraženih medija, ili preko stranica na internetu. U najgorim slučajevima je dovoljno učitati *.jpg sliku da bi se kod prenio u računalo. Naravno, takvi su slučajevi rijetki jer je i zaštita na serverima (poslužiteljima) dobro organizirana i većina usluga na internetu posjeduje dobre antivirusne programe koji paze na promet i sadržaje.

Svejedno, virus se nekako probije na vaše računali i onda imate problema. Odrađuje vam neke čudnovate stvari na računalu, gubite podatke, nemožete do svojih podataka i ine nepodopštine koje frustriraju. Nažalost, totalne zaštite nema. Iako imate antivirusne i mailware zaštite na vašem računali, virusi se svejedno probiju.

virus2Otklanjanje virusa je ponekad dugotrajan proces. Samo otklanjanje i nemora biti, ali spašavanje podataka je. Naime, ponekad je dovoljno pokrenuti neki antivirusni program koji u sebi ima programčiće koji otklanjaju viruse, ponekad je potrebito potražiti dodatni program za pojedini virus, no, nažalost, ponekad je potrebito spašavanje podataka i reinstalacija OS-a i svih programa. Često je to i najbrži i najsvrhovitiji način da se računalo sigurno riješi virusa.

 

HARDVERSKI KVAROVIsrvs8

Računala su u većini svojih dijelova dovoljno otporna na vanjske utjecaje okoline. Naravno, nisu otporna na udarce oštrim predmetima, struganje, padanje itd :)

Računala su namjenjena da stoje na nekakvom radnom stolu sa nekakvom radnom okolinom i temperaturom koja ne varira pretjerano. To su optimalni uvjeti. Prijenosna računala samo mogu sanjati o takvim uvjetima, no i napravljena su za ekstremne situacije. Ipak, ne treba pretjerivati. Treba izbjegavati padove, izlaganje suncu, rad u vlažnim uvjetima.

U računalu, najkritičniji dio je HDD (eng. Hard Disk Drive). Na njemu je spremljen operativni sistem i svi vaši podaci. Osim toga, njegov hardverski dio je jako podložan kvarovima. Ukoliko ste imali ikada prilike vidjeti gramofon i aktuator (ručica) koji se postavlja na polivinilsku ploču, znati ćete koliko je taj sistem krhak i podložan kvarovima. Naravno, tehnologija je te stvari dovela na minimum, no svejedno, poželjno je izbjegavati ekstremne uvjete.

Nadalje, temperatura. Kako je već opisano po linkom "Čišćenje", pregrijavanje računala je još jedna od mogućnosti kvarova. Izbjegavajte istu tako da organizirate povremeno čišćenje rashladnih sistema računala. Samo računalo držite na zračnom mjestu, a prijenosnim računalima uvijek ostavljate dovoljno prostora ispod računala da može dohvatiti dovoljnu količinu hladnijeg zraka.

 

SOFTVERSKI KVAROVIblue

Softverski se kvarovi obično temelje na nepravilnim zapisima potrebitih datoteka ili zbog nedostupnosti istih prilikom izvršavanja programa. Nadalje, tu su i famozni driveri čiji nedostatak ili zastarjeli kod može stvoriti velike probleme malim korisnicima računala.

Kako bi se spriječili takvi kvarovi, potrebito je paziti kako se gasi računalo, pravovremeno ažuriranje drivera, povremeno preslagivanje datoteka u svrhu bolje reorganizacije. Ovdje bih stavili i opasku prema izbjegavanju prekomjernih arhiviranja sadržaja sa interneta ili drugih lokacija u svrhu pohrane u smislu "da se nađe". Isti opterećuju vaše diskove, a istovremeno su leglo virusa. Nemojte paranoično pristupati ovoj opasci, ali svejedno je nemojte ni preskočiti.

 

dokorNAŠI LIJEKOVI

Prilikom zaraze virusom, obavljamo detaljno skeniranje sistema prije nego spojimo računalo u naš mrežni sistem. Obavljamo otklanjanje virusa i čišćenje registarskih datoteka. Ukoliko je potrebito, reinstaliravamo OS i spašavamo podatke.

Prilikom hardverskih kvarova, backupiramo (pohranjujemo) vaše podatke na naše diskove, kako bi ih sigurno mogli vratiti na vaše računalo kada je kvar otklonjen. Diskrecija je apsolutno zajamčena. Mi čuvamo svoj posao i reputaciju jer od toga živimo.

Prilikom softverskih kvarova radimo slično kao i kod hardverskih, no sve ovisi o prirodi svakog kvara.

O svemu kontaktiramo korisnika naših usluga prije no što započnemo bilo kakvu riskantnu operaciju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete vidjeti kad kliknete "Ne prihvaćam" (ujedno i onemogućujete prihvaćanje kolačića), a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na "Prihvaćam".
Prihvaćam Ne prihvaćam