instalacija programa i aplikacije, namjestanje programa i aplikacija, namjestanje operativnog sistema

PROGRAMI I APLIKACIJE

Što je program, a što aplikacija i što će mi to uopće?os poll

OS ili Operativni Sistem (Windows, Linux, MAc OS) je programska platforma koja služi za povezivanje raznih uređaja i sustava ugrađenih u vaše računalo i periferije (printeri, skeneri, tipkovnice...). OS koji poznajete danas je prepun sitnih programa i aplikacija koje vam olakšavaju rad i svrhovito pomažu ovisno o radnji za koju vam je potrebito računalo. Služi kao podloga tim programima i organizira rad istih.

Programi ili računalni programi su niz kodova instrukcija koje operativni sistem prepoznaje kao naredbe i kojima izvršava određene matematičke i logičke operacije kako bi izvršio radnju koja je potrebita od vas zadanom naredbom.

openofficeAplikacije su, ukratko, paketi programa koji vam omogućuju rad na pojedinom polju računalnih radova (grafika, zvuk....)

Driveri ili na našem jeziku prevedeno u OS, pogonitelji, nisu vozači kroz vaš OS , nego mali programčići koji povezuju periferne uređaje sa operativnim sistemom. Isti se stalno optimiziraju za bolji i finiji rad, te ih je iz tog razloga potrebito povremeno osvježavati.

 

Prilikom kvara na računalu, razlikujemo hardverski (eng. hardware) i softverski (eng. software) kvar. Prvi, hardverski, je kvar na nekom od uređaja ili komponenata na računalu, dok je drugi, softverski, neka anomalija koja se dešava među programima OS-a.

ZAŠTO?

Nećemo ovdje opisivati sve uzroke kvarova. Nećemo ni dotaknuti razloge hardverskih kvarova, veće ćemo ukratko probati opisati mogućnosti softverskih kvarova.

OS, kao što smo već gore naveli, je skupina programa koji izvršavaju svoje funkcije. Aplikacije i programi koriste dijelove OS-a za izvršavanje svoji funkcija. Dijelovi OS-a su datoteke pohranjene na HDDu (eng. Hard Disk Drive) ili nekom drugom disku i koje se pozivaju po potrebi. Ukoliko te datoteke nisu dostupne, pokvarene su ili promjenjene na izvanredan i loš način, sistem se ruši i OS je neupotrebljiv. Potrebito je ući u njega, naći kvar i otkloniti ga, promijeni, popraviti. Često je to nemoguće...(ovaj ću tekst ponoviti još jednom u opisivanju backupa podataka)..i onda je preporučljivo napraviti backup zavisnih podataka (slike, radovi, dokumenti...) i instalirati novi, svježe podešeni OS. (reintalacija OS-a).

Mi izvršavamo sve gore navedeno. Doduše, OS i neke aplikacije su licencirani (zaštićeni od proizvođača), te ih ne smijemo instalirati bez odgovarajućih licenci koje kupujete sami ili preko nas. Ostale programe, koji su besplatni, instaliramo i namještamo za vas tako da vaš sistem bude upotrebljiv na najvišem nivou, sukladno vašim potrebama.

ŠTO TO ZNAČI?install

OS je instaliran i podešen da radi optimalno, koristeći hardverske resurse na način da daje ono što se od njega traži, koliko mu hardver dozvoljava. Driveri su instalirani i podešeni da bez smetnje i problema obavljaju svaki vaš zahtjev, naravno, sukladno sa periferijom koja je instalirana na računalu. Programi i aplikacije su instalirane i podešene da rade u skladu sa hardverom i da vam omogućuju sve za što ste namjenili računalo (slušanje muzike, pregledavanje slika, gledanje video sadržaja, druženje preko online portala i aplikacija, igranje i ino).

Postoji sijaset programa i aplikacija koje možemo instalirati na vaše računalo, no mi koristimo samo dobre i provjerene. Budući da se izbor konstantno mijenja, nećemo ovdje navoditi imena, no u globalu su to:

  • driveri za video/audio dekompresiju
  • aplikacije za slušanje muzike i pregled audio-video sadržaja
  • programi za izvršenje kodiranog audio-video sadržaja (flash, shockwave...)
  • preglednici (browseri) za surfanje po internetu
  • komunikacijski programi - ovisno o potrebama
  • radne aplikacije (open office - pandani - word, excell u MS Office paketu)
  • zaštitne, antivirusne aplikacije i aplikacije za održavanje računala

Ukoliko posjedujete programe i aplikacije sa licencom, ugraditi ćemo ih u vaš sustav zajedno sa ostalima, ovisno o vašim potrebama i željama.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete vidjeti kad kliknete "Ne prihvaćam" (ujedno i onemogućujete prihvaćanje kolačića), a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na "Prihvaćam".
Prihvaćam Ne prihvaćam