KOZMETIKAslide14

Nama skoro pa nebitna, no ipak, očistiti ćemo vaše računalo i izvana. Na laptopima obrisati ekran i kučište od masnoća i prašine. Desktop računala jednako tako, iako su ona uvijek negdje ispod stola, pa se ni ne vide. Masnoće od prstiju i nakupljena prašina preko toga naružuje vaše periferne uređaje i maske, pa ćemo to ukloniti i dati novi sjaj vašem računalu.

HLAĐENJE

Računala se prilikom rada zagrijavaju. Da ne bi došlo da pretjeranog zagrijavanja, komponente su opremljene hladilima. Hladila su većinom pojačana ventilatorima koji pospješuju strujanje zraka između rebarca hladila. Ovisno o proizvođačkim karakteristima raznih komponenti, spomenuti sistemi hlađenja su izvedeni u raznim veličinama i sa raznim podfunkcijama. Ovdje nećemo obrađivati sve to, već samo napomenuti da ove sisteme treba održavati.

ZAŠTO?

slide8

Strujanje zraka između rebarca hladila donosi hladni zrak i odnosi topli zrak smanjujući temperaturu na hladilu, a samim tim i na komponenti na kojoj je hladilo ugrađeno (CPU, chipset, memorijske kartice, grafičke kartice, HDDovi...). Zrak koji struji između tih krilaca može biti pun prašine i masnoće duhanskog dima. Sama elektronika, mogli ste primjetiti na televizorima, privlači prašinu. Statički elektricitet privlači zrnca prašine kao magnet. Prašina se nakuplja preko krilaca hladila i stvara efekat izolatora. Ventilatori hladnjaka, kojima upravlja sklop koji nadzire temperaturu komponente, ubrzavaju svoj rad kako bi povećali strujanje zraka i spustili temperaturu. To rezultira većom bukom i pojavom raznoraznih čudnih zvukova u kućištu vašeg računala.

U najgorim slučajevima ventilatori izdahnu, komponente se pregriju i pregaraju. Oštećenja mogu ići i dalje tako da pregori više komponenti, pa čak i cijelo računalo.

Vaše računalo vjerojatno ima ugrađenu obranu od takvih pregrijavanja. Jednostavno se ugasi i neda se upaliti sve dok se temperatura na određenoj/im komponentama ne smanji na radno podnošljivu. Rad na takvom računalu je skoro pa nemogući, frustrirajući. Prije ili kasnije doći ćete do toga da ga treba očistiti.

KAKO?slide1

Fizičkim skidanjem naslaga prašine i ispuhivanjem pod pritiskom. Iste radnje je potrebito izvršavati krajnje oprezno kako se ne bi oštetili dijelovi rashladnih sustava i napravila kumulativna šteta koja se tek kasnije pokazuje u visokim stupnjevima rada sustava. Rezultat lošeg čišćenja je često isti, ako ne i gori od nečišćenja.

 

Zvuči jednostavno, ali nije baš sasvim tako. Potrebito je računalo pažljivo rastaviti (naročito prijenosna računala) kako bi se došlo do unutrašnjosti i do rashladnih sustava. Sustave rastaviti i svaki pojedinačno očistiti. Iako i dalje zvuči jednostavno (kako za koga), tu se kriju razne zamke koji mogu dovesti do drugih problema nakon čišćenja i sastavljanja računala nazad.

Često i nakon čišćenja računalo buči. Razlozi su razni, većinom su to greške prilikom čišćenja u kojima stradaju osovine ventilatora pa više nisu u tvorničkim gabaritima i osima. Zuje i škripe, te ih čak ni podmazivanje ne utišava. Riješenje je promjena ventilatora.... A gdje nabaviti isti ventilator???

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete vidjeti kad kliknete "Ne prihvaćam" (ujedno i onemogućujete prihvaćanje kolačića), a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na "Prihvaćam".
Prihvaćam Ne prihvaćam