Članci

oss

 

Alternativni OS za vaš PC

 

Vjerujem da vam je svima ponekad palo na pamet:

"Zašto baš moram staviti Windowse na svoju kantu?"

"Postoji li kakva alternativa za Windowse?"

ili nešto slično, iako ne možda istim riječima...    NE!!?? - laaažete :)

Sve je manje više funkcioniralo...na terenu...kad je prašio Win XP i kad se sve odigravalo onako kako smo se privikli i nisu nas zbog EU gnjavili sa nekim pravima i plaćanjima operativnog sitema. Instalirali smo svakojake verzije Win XPa i namještali ga po želji, volju...znanju. Da ne duljim u tom smjeru jer znam da je tema vrlo (pre)opširna.

Dolaskom 7ice i 8ice, stvar se promijenila jer smo se sve više spajali na internet i imali flat rate uslugu za isto. Računalo je bilo stalno spojeno na internet. Firewall je vatrozid i to se ne dira jer peče (da se kanta ne zapali). Malo..malo došlo je do objave da WIndoze nisu legalne, da ovo..da ono..

A tek firme ...obavezno legalni software i to ne samo uz markicu i originalni CeDej, već i faktura od dobavljača. O B A V E Z N O.

Hajd... sve smo to skemijali, platili, dobavili...snašli se.

Onda se pojavio Win10. Onda su počeli forsirati..ovi..ovi.. (Microsoft) da svi moramo prijeći na Win10. Iskreno..nije WIn10 toliko loš OS, ali ne volim baš da mi netko kopa po kompu bez mog znanja i dozvole...(OK tu je firewall)..ali budući da je Microsoft počeo koristiti malware sisteme da nam baci reklamu za prelazak na Win10..tko zna koje još mutne kombinacije leže u tom über OSu...da ne širim paniku...strah... i ostale neuke nedoumice među ..eto..stokom sitnog ili totalno bez..zuba, ali sa velikim tipgovnicama.

I onda... onda ...ako vam već nije, padne vam na pamet da se počnete služiti nekim drugim operativnim sustavom koji je ..ili nije..kompatibilan sa Windozama. Svi mi volimo igrati igre...(MI..kompjuteraši...prepoznajete nas po podbuhlim licima, pokočenim kretnjama, staklastim pogledima i podočnjacima našim svagdašnjim), no ima igara i za ostale OSove, ali..nabačeni mainstream..komercijalni..i uvijek u modi...forsira igre za Playstation, Xbox..trlalalala..najviše za Piceka..(PC). I tako..onda mi mali Lemmingsi ((ne)poznavaocima igara ...to je notorni narod malih hodača koji imaju navadu ići bezglavo jedan za drugim i naravno, pogibati) pratimo mainstream i modu, pa trošimo i ovce i novce i vrijeme da bi plivali u mainstreamu...(necu..necuuu dalje)

Namjera mi je ovim žvrljotinama da vam predstavim momentalno moguću alternativu...

pa ajmo

 

linux

Yeah...Linux

 Linux, komercijalni, nekomercijalni, open-source operativni sistem baziran na Unixu.

Što je Unix?? - iss... ajd..evo linka (što je UNIX?)

 

Linux kao najjača alternativa windozama za profesionalne korisnike, a isto tako za ne-dummy-(l)usere, daklem..hm..naprednije korisnike računala...hmm..čak štoviše za frikove.

luna os desktop

Postojan, siguran do bola, lijep i dorađen. Velika podrška, velika scena, ogromna količina programa i aplikacija. Služi i kao postolje za neke druge, jako poznate, operativne sisteme. Dolazi u obliku raznih distribucija, koje se razlikuju ...osim po kernelu, po raznim dodacima i odbicima kako bi zadovoljile raznoliku strukturu korisnika.

linuxoperatingsystem 1356862767

Niste pravi kompjuteraš ako niste isprobali Linux..bilo koje distribucije...a oko izbora distribucije..uff... sasvim nova tema koja je "široko ti polje"..doslovno

 

Chrome OS

 Operativni sistem baziran na Linuxu a pokreće samo Chrome gravitirane programe i aplikacije.

Chrome OS

Chrome OS nije ..ono..kao windoze i linux..all arrounder operativni sistem sa hrpom aplikacija za sve SVE...više je napravljen za komercijalnu ugradnju u specifične laptope koji se zovu Chromebook

 

SteamOS

 

Trenutno u beta fazi (dakle nije alfa, nego beta... radovi u toku -faza)

Steamosscreen

 

Još jedan operativni sistem baziran na Linuxu našem svagdašnjem (ste vidli!). Postavljen je kao novi gejmerski OS (aha ahaha). Iako je ispod naslovnog ekrana pravo srce Linuxa, taj isti glavni ekran je postavljen i napravljen tako da je uslužan za (dummy user) gamere kojima se neda bakćati sa ničim osim IGRATI SEE.

Iako ga još uvijek nemožete instalirati na svoj PC (beta verzija), vrlo brzo će se nuditi kompletne konfe nazvane kao Steammachines. Similarno sa Googleovim Chromebookom... bljuv.

 

Android

I jope' još jedan Linux klon... (sila je blizu) [naročito na zahodu] {zapadu??}. Iako, u ovoj verziji jako jako drugačiji. U originalnoj verziji je napravljen za smartphonove (pametne telefone) da bi glupi ljudići kupovali i povećali svoj IQ.

AndroidOSscreen

Naravno..i za tablete...(ne one koje uzimate oralno..ni a...ni drugačije)

Piceka što se tiče, a tiče ga se najviče (č=š..ali nije rima), Android baš i nije za njega. Postoje porogaramičići koji vrte android OS na PCu, čak i Intel nešto kemija kako bi napravio neki svoj port da bi android išao nako-lako na Piceka.

Čak i da sve to bude yokey, android ne vrti dva ili više simultana programa...samo jeeedaaannn. pljuc.

 

her Mac OS X

 

Komercijalni operativni sistem baziran (ali nikome ni riječi) na linuxu od strane Applea... (to je ona već odgrižena jabuka) (..some fruit company - Forrest Gump). Danas su Macovi obične PC kante sa Mac OS X operativnim sistemom (moš misliti). Hardwerski gledano.. (s jako visoka) jesu, no ..ipak..Mac je Mac, koliko god je jabuka odgrižena....

 

 Lion step 8

Mac OS se može instalirati na Piceka, ali je potrebno imati licencu. Hakerski svijet je tome dolijao, ali s manje ili više uspješnosti. Takve mašine..Piceki i laptopeki sa Mac OSom se zovu Hackintoshi.

 

HAIKU

Na mom ekranu

pjesma piše

windouzi ne volim vas više

 

nije haiku, ali je rima...

 

BeOS je bio perolaki operativni sistem za Piceke još 1998., onda su ga očerupali Microsoftofci i Picek je ostao Bez perja OS...

Be Inc. su se razljutili i tužili Microsoftofce i ovu su pljunuli nekih 23 miliona dorara, ali nisu priznali da su krivi..(jeote..ko 'rvati). Istu firmu, daklem: Be Inc., je kasnije kupila druga tvrtka...kažu da je to bila Palm Inc. (kažu, a sad..jel lažu? [vidi opet rima] {lud je ovaj haiku})

haiku screen 640

 Tako bi izgledalo to da se Microsoftofci nisu ponašali onak kako već jesu 90ih..kao što pokazuju isto lice i sada..(treba zatrt dok su mladi - iz nekog vica kad je tip kojeg je izubijao međed zabrijao da su mravi mladi medvjedi, ali ga ne znam ispričati)...[da nije Di Caprio??].

Haiku je open source prerada BeOSa i trenutno je u alfa fazi..(daklem...nije beta..već: "radovi opsežni")

 

eComStation2

 

Još jedno MIcrosoftovo siroče...u stvari siroče..kako se to veli...ne znam..fačuk..ma nije. Nema veze. IBM i Microsoft su napravili OS/2, ali ga je Microsoft napustio i kasnije su se natjecali protiv njega sa DOSom i Windozama. Neki bankomati i stari IBMovi PC su koristili OS/2, ali danas je zamro. IBM je pokušao još jedno sa oživljavanjem u nazivu OS2 WARP, ali..niča...stala priča (joj taj haiku).

ecs desktop

IBM je odustao od tog OSa..(OS2 čak), ali je tvrtka sa imenom Serenity Systems nastavila sa komercijalnom distribucijom tog operativnog sistema, pod imenom eComStation (ECS). Malo su ga poboljšali što se tiče aplikacija i drivera, ali je to još uvijek onaj stari, dobri OS2.

 

ReactOS

Reaktivni OS koji koristi gorivo sa Windows NT operativnog sistema, ali pisan iz početka. Trenutno je u alfa fazi..(nije beta!!) u open source produkciji. React OS bi trebao moći u potpunosti koristiti sve..S V E aoplikacije pisane za Windowse..jednako tako i divere i sve... SVE ostalo. ...ono..pa hajde...

ReactOS desktopscreen

Ovaj operativni sistem dijeli neke programske kodove sa Wine projectom, koji, opet, omogućuje da se Windows aplikacije mogu koristiti na drugim platformama...Linux..Mac OS

 

Syllable

 

E ovaj OS seže malo u dublje vode operativni sistema. Napravljen je u početku da bude pero laka kategorija operativnog sistema (kao BeOS) ..i kao klon AtheOSa namjenjenog za Amigu. No za razliku od similarnih klonova, ovdje su ugrađeni dijelovi iz GNU projekta i Linuxa (ma nemoj..evo opet!!).

syllabledesktop

Kao i neki drugi operativni sistemi pero lake kategorije i ovaj je imao ..i ima..valjda.. samo nekoliko developera. Open source rulez :)

 

SkyOS

 

Ovi nije open source. Komercijala čista. Nije iz hobija. Profesionalci.

skyOSdesktop

Daklem, za ovu virtualnu igračku se plaća. Kažu da je razvoj prestao pred kraj 2009., no..nekako se 2013. pojavila zadnja beta verzija..i to za badafffff

 

I tak..

 

Ima alternative..vidjesmo. Ima još toga, ovi su ..kao..najbolje razvijeni. Postoje još Atari OS klonovi koji su pisani da rade pod Windozama, MagicOS, koji više ima veze sa Linuxom nego sa Atariem, ali ajd...

Eh da..da završim više....(Sheng chi...bolji srce, bolji pluća)..evo neki linkić na drugačiji osvrt na istu temu..slučajno naletio, pa ono, kome se da..u stvari..ko voli..nek izvoli

Zaključno... jedina prava alternativa Windozama je Linux i njegovi destilati... čini mi se da će biti..."zato braćo...pijme gaaaaaa"

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete vidjeti kad kliknete "Ne prihvaćam" (ujedno i onemogućujete prihvaćanje kolačića), a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na "Prihvaćam".
Prihvaćam Ne prihvaćam